Terje E.

Shhh, du snorker

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Snorking høres oftest hos menn som er middelaldrende, eldre og ikke minst overvektige. Snorking bidrar ikke bare til å øke salget av ørepropper, men er også årsak til at mange par sover hver for seg. Hva kan man så gjøre med snorking? Og når er det farlig å snorke?

Årsaker til snorking

Snorkelyder frambringes av den myke ganen og andre deler av de øverste luftveiene som kan klappe sammen og frambringe lyder. Man snorker når musklene slapper av i svelget under søvn. Tungen faller bakover og vibrerer mot den myke ganen og drøvelen.

– Som regel snorker man mest i den dype søvnen når alle muskler er svært avslappet. Det betyr at man oftest snorker midt på eller sist på natten. Det varierer svært fra person til person og fra natt i natt hvor mye man snorker. Noen mennesker snorker også mer når de har hatt en hard dag og er svært utmattede. Dette fordi all muskulaturer slapper ekstra mye av da. For den som snorker er det sjelden et problem – man trenger nemlig ikke å få ødelagt søvnkvaliteten sin av å snorke. Vanlig snorking er mest sjenerende for den som sover ved siden av.

Les også: Slik klarer du deg med mindre nattesøvn

Store mandler, nesepolypper, neseallergi, hevelser i luftveiene eller svulster kan være medvirkende til snorking så derfor bør man la seg undersøke av en øre-nese-halslege slik at man kan få gjort noe med det. Generelt kan man si at jo eldre man blir desto større er risikoen for at man snorker, fordi man mister muskulatur og blir mer slapp i vevet med alderen. Som regel blir man også mer overvektig med alderen og det betyr at man har lettere for å snorke fordi fettet også setter seg i den myke ganen slik at det blir for lite plass.

Barn kan også snorke, men det skyldes oftest forstørrede mandler og polypper. Et overbitt eller en svært liten underkjeve kan også være årsak fordi tungen blir for stor i forhold til den plassen som er i svelget. Har man en skjev neseskillevegg oppstår det et stort undertrykk i svelgen når man puster inn. Den begrensede luftpassasjen gjør at bløtdelene i svelget lettere klapper sammen slik at ganen vibrerer. Man har også begrenset luftpassasje når man er forkjølet og har derfor lettere for å snorke.

Obstruktiv Søvnapne

Obstruktiv Søvnapne er uregelmessighet i pusten under søvn, noe som kan gi høye snorkelyder. I kortere perioder i løpet av natten stopper pustet kortvarig, typisk 10-60 sekunder, men noen ganger kan det gå lengre tid. Som sovepartner legger man merke til den høylytte snorkingen som plutselig avbrytes når luftveiene sperres under søvnen. Ofte våkner man av pausene i pusten. Man får ikke oksygen nok under søvnen og det gir dårlig søvnkvalitet slik at man blir søvnig neste dag. Man kan bli så søvnig og uopplagt at man ufrivillig faller i søvn om dagen på upassende og kanskje til og med farlige tidspunkter som når man kjører bil. Omkring to prosent lider av søvnapné og det sees hyppigst hos overvektige. Man mistenker at søvnapné belaster kretsløpet og øker risikoen for at man tidligere utvikler hjerte/karsykdommer. Derfor er det viktig å få gjort noe med det.

Les mer om Søvnapnè her

Operasjon for snorking og søvnapné

Når kvinner klager over deres menns snorking forslår venninnene ofte en operasjon. Men man skal tenke seg godt om før man kaster seg ut i en operasjon:

– Gjennom tidene har legene prøvd mange forskjellige slags operative inngrep, mange snorkere er blitt unødvendig operert fordi vi ikke vet nok om effekten de forskjellige operasjonene har. Man anbefaler derfor at man ikke opererer, slik at vi gjør nesten ingen operasjoner for snorking eller søvnapné lengre.

Dessuten er det bivirkninger ved de fleste operasjonene. Når vi for eksempel har fjernet drøvelen og litt av den myke ganen og eventuelt også mandlene for å gi mer plass i svelgen har noen av pasientene klaget over at de snøvler når de snakker og at de får væske opp i nesen når de drikker. Noen øre-nese-halsleger benytter varmebehandling hvor man foretar en slags koking av ganen, og andre implanterer et kunststoffmateriale i den myke ganen, som skaper en betennelsesreaksjon slik at det dannes arrvever som gjør ganen mer stiv og ute av stand til å vibrere. Men det vil man heller ikke uten videre anbefale for effekten varierer og det forekommer flere bivirkninger ved disse operasjonene enn ved CPAP behandling som vi vet er svært effektiv. Ved denne behandlingen brukes en såkalt CPAP-maskin som fungerer på den måten at den blåser inn luft gjennom nesen under søvnen.

Les også: Derfor ligger du søvnløs i varmen

Hjelp deg selv og sovepartneren din

Da ingen av de moderne operative inngrepene har vist noen klar positiv effekt hos alle pasienter anbefaler man i stedet folk å slanke seg i første omgang. Det hjelper de fleste og i mange tilfeller er tap av noen få kilo nok til å hjelpe.
Musklene blir mer avslappede når man har inntatt alkohol, nervemedisin eller sovetabletter så derfor bør man unngå det. Det utgjør neppe noen forskjell om man drikker alkohol til middagen sin, men man bør holde seg unna alkohol et par timer før man skal sove hvis man vil unngå å sjenere sengepartneren sin. Ved søvnapné oppnår man best resultat ved å bruke en CPAP-maskin, som med en maske forsyner en med luft, når man sover. Behandlingen skal som regel fortsette i mange år fordi maskinen ikke kan helbrede søvnapné. En annen lett løsning er å sy en tennisball midt på ryggen av nattskjorta si, slik at man unngår å ligge på ryggen, for det forverrer snorking.

Hvis det verken hjelper å slanke seg, unngå alkohol og medisin eller sove med tennisball på ryggen, kan man forsøke seg med en tannskinne. Den har god effekt for noen.

Gode råd

  • Unngå å drikke alkohol eller ta sovemedisin noen timer før sengetid.
  • Gå ned i vekt – det kan bety mye for snorkingen din, hvis du bare slanker deg noen få kilo.
  • Prøv neseplaster eller en snorkespray med olje som smører svelget. Det er riktignok bare foretatt få undersøkelser og ingen viser at de har god effekt på alle. Men det kan jo aldri skade å prøve …
  • Unngå å ligge på ryggen. Sy en tennisball i nattskjorten din midt på ryggen mellom skuldrebladene slik at du ikke klarer å ligge på ryggen.
  • En tannskinne hvor underkjeven blir ført litt fram hjelper mange som snorker. De billigste får du på internett og selv om de kan varmes opp og formes etter tennene dine er de billigste ubehagelige og kan skade tennerne slik at du får løse tenner og kanskje kjevesleddproblemer. De går dessuten lett i stykker. Prøv en billig tannskinne et par uker for å se om den hjelper, og gjør den det kan du få laget en hos tannlegen din som riktignok er dyrere, men som er mer behagelig og holder lengre. Du skal påregne en utgift på 4000-6000 kroner hos tannlegen. Du kan imidlertid også med en god skinne få smerter i kjeveleddene og hvis du har dårlige tenner i forveien er en tannskinne ikke en god idé.
  • Prøv en ergonomisk pute, selv om det ikke foreligger undersøkelser som viser at det hjelper mot snorking.
  • Er du veldig plaget av snorking eller lider av søvnapné, kan du anskaffe deg en maskin som fungerer som en omvendt støvsuger. Du trekker inn luft via en maske som dekker din munn og nese. Maskinen kan imidlertid gi tørrhet i nesen og irritasjon i svelget.

Hva kan sengepartneren din gjøre

  • Få ham til å slanke seg og prøve de andre rådene ovenfor.
  • Hvis alt er prøvd uten gode resultater kan du legge deg før partneren din slik at du faller først i søvn.
  • Bruk ørepropper eller skift soverom.

Gå til en øre-nese-halslege med snorkeproblemet din for det kan også være polypper, en svært skjev neseskillevegg eller en knute i svelget som er årsak til plagene dine. Her vil en operasjon hjelpe.

Lider du av søvnapné?

Hvis du har en eller flere av følgende symptomer, er det viktig å konsultere en øre-nese-halslege:

  •     Du våkner flere ganger i natten, noen ganger med hjertebank.
  •     Du snorker høyt
  •     Du sover urolig og har nattlige svettetokter
  •     Du må ofte på toalettet om natten
  •     Du våkner om morgenen og føler deg uopplagt
  •     Du våkner med hodepine
  •     Du har problemer med å holde deg våken om dagen, f.eks. til møter, foran tv-en eller under bilkjøring
  •     Du har nedsatt sexlyst
  •     Du har problemer med å konsentrere deg
  •     Du har problemer med å lære og husker dårlig




Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *