Terje E.

Sparing er gull verdt i privatøkonomien

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Få et økonomisk overblikk

Du er nødt til å vite hva du har av inntekter og utgifter for å kunne gjøre noe som helst med økonomien din. Det krever noe så kjedelig som et budsjett hvor du veldig konkret skriver ned det du tjener og det du har av utgifter i løpet av en måned. Hvis utgiftene er høyere enn inntjeningen så må det skjæres ned på forbruket.

Les også: Hold styr på privatøkonomien

Før dagbok over forbruket ditt

Du skal føre dagbok i en måned eller mer. I dagboken skriver du ned alle utgifter og legger ved kvitteringer, fakturaer eller annet bevis for utgiften. På den måten finner du nøyaktig ut hva pengene dine går til. Her kommer det som regel en del overraskelser.

Det er en god idé å la det bli en vane, da kan du raskt oppdage hvis det er variasjoner du bør reagere på.

Bruk kontanter

Gjem bort kredittkortet og ta ut de pengene du skal bruke i løpet av måneden. Med kontanter får du en helt annen og mye mer konkret fornemmelse av forbruket ditt. Du oppdager sikkert at du blir mer tilbakeholden med forbruket ditt så fort bankkortet ikke lengre flyr automatisk gjennom automaten.

Gi deg selv lommepenger

Når du har oversikt over alle utgiftene dine så er det en god idé å gi deg selv lommepenger. Da vet du hva du har å rutte med av penger og uforutsette utgifter til privatforbruk går ned. Det er typisk den posten som ødelegger selv det aller best planlagte budsjettet.

Sett et fast beløp til mat

Det samme gjelder mat. Sett et fatst beløp som du bruker til mat. Planlegg det du skal spise en uke fremover og bruk reklamen slik at du finner de billigste tilbudene til nettopp den neste uken. Det er dyrere å kjøpe inn til en dag av gangen. Sørg for at du kan bruke råvarene over flere dager i flere retter slik at du ikke ender med å kaste ubrukt mat.

Sjekk forsikringene dine

Har du forsikringer så se igjennom dem og undersøk om de dekker nok og om de kan fåes billigere. Behovene dine endrer seg hele tiden og det gjør forsikringsselskapenes tilbud også. Gå igjennom polisene dine hvis forsikringene dine er over tre år gammel, helst en gang i året.

Skjær bort alt overflødig

Når kjenner du budsjettet din i detalj ser du grundig på utgiftene dine og vurderer hva du virkelig har bruk for. Vær ærlig overfor deg selv. Hva kan du virkelig unnvære? Hvis det er en utgift som kan unnværes så skal den skjæres bort.

Et lån i stedet for mange små – banken kan gjøre det bedre

Snakk med banken din hvis du har forbrukslån og gjeld flere steder. Det kan for eksempel være at du betaler for varer på avbetaling. Hvis du betaler til mange kreditorer så kan banken gjøre bedre og samle alle lån til et enkelt. Et samlet banklån er som regel mye billigere når det gjelder renter og løpende utgifter sammenlignet med butikkkreditt.

Les også: Refinansiering – veien til en lettere økonomisk hverdag | Refinansiering av lån og kredittkjøp lønner seg | Hvordan refinansiere? (ekstern lenke)

Sparing er gull verdt

Du bør vurdere om det er mulighet for å sette penger til side til sparing. En gylden tommelfingerregel sier at du skal spare opp 10% av din samlede inntekt. Sparing kan brukes til uforutsette utgifter slik at du ikke er nødt til å ta opp dyre lån hvis et vannrør plutselig sprekker eller lignende.

Hvis du følger disse  rådene så er du godt på vei til en bedre økonomi. Det skjer ikke over natten, men du kommer i mål bare du har litt tålmodighet og en god porsjon disiplin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *