Terje E.

Praktiske tips til jul i skilsmissefamilien

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Julen er en følsom høytid for skilsmissefamilier, for hvordan skal man arrangere det slik at barna får jul med både mor og far? Vi kommer med forskjellige forslag og så er det opp til deg å finne den løsningen som passer til deg og familien din.

Når man blir skilt er julen ofte ett av de største stridspunktene – for hvordan deler vi opp julen? Hvor skal barna være? Hva kan man som foreldre – kan vi tillate oss å holde to julaftener på forskjellige dager eller forvirrer det ungene? Og hva skal man som forelder finne på når man ikke er sammen med barna?

En følsom høytid

Det er ikke noe å si på at nettopp julen gir mange problemer i skilsmissefamilier for som vår viktigste høytid er den forbundet med mange tradisjoner og ikke minst følelser. Og det er ikke noen faste svar.

Mange eksperter sier at barn bare skal ha en jul for ikke å bli forvirret eller overstimulerte. Men dette må være opp til foreldrene som kjenner barna best.

Les også: Skilsmissebarn: 10 råd til skilte foreldre

Viktig å samarbeide

Uansett hva man velge, er det beste for barna alltid at foreldrene som minimum har et ok samarbeid om julen og at de holder sine egne følelser for seg selv. Det er ikke morsomt for et barn å si «Hei, hei. Og god jul» til en mor eller far som står med tårer i øynene.

Finn den riktige løsningen for dere:

Jul på skift hos hver forelder: Det er nok den mest utbredde løsningen i dag at foreldrene bytter på å ha barna i jula. Hvordan man deler de andre juledagene er mer individuelt – kanskje med lille julaften hos den ene og 1. og/eller 2. juledag hos den andre foreldren. Det avhenger også av barnas alder og den geografiske avstanden mellom foreldrene.

Jul med både mor og far: Kan være en god løsning, om ikke annet som en overgangsløsning som kan gjøre omveltningen lettere for barna. MEN det krever at foreldrene kan se ut over egne behov og prioritere barnas behov høyere.

Fusjonsfamilien: Mor og far har fremdeles jul med barna deres selv om det er nye partnere inne i bildet. Det er en løsning som fungerer bare hvis det er vennskap mellom foreldrene og deres nye partnere, barn, bonusbarn og så videre. Det er en god løsning for alle barn, men det krever storsinn og fleksibilitet.

Les også: Slik får dere barna best gjennom en skilsmisse

Del dere opp

Julaften hos mor – lille julaften med far: Har inntil for få år siden vært en utbredt løsning. Det gir fedre mulighet for å skape egne tradisjoner de andre dagene, for eksempel lille julaften.

Jul hos mor – nyttår hos far: Samme prinsipp som forrige løsning, og mange skilsmisseforeldre løser det slik at den familiære julen blir feiret med mor og det mer hei-og-hopp-aktige nyttåret feires med far.

Det er jul når barna er hjemme: Feir jul når barna er der – selv om det er lille julafte  og barna dermed får to julaftener. Hvis det fungerer for dere, fungerer det også for barna.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *