Terje E.

Bambus skjærebrett – rengjøring og vedlikehold – Guide

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Noen kjappe punkter for rengjøring av bambus skjærebrett

Det er ikke rakettvitenskap å rengjøre bambusskjærebrettet ditt, men det kan være vanskelig å huske å olje, rense korrekt, og de andre tingene som skal til. Så lenge brettet ditt blir rengjort og oljet regelmessig vil det bevare sin funksjonalitet og estetikk i mange år fremover.

Bare følg disse få punktene:

– Vask med et mildt rengjøringsmiddel

– Spar skjærebrett fra oppvaskmaskiner – vask det for hånd

– Innoljing en gang iblandt vil bevare bambusbrettet ditt – bruk for eksempel kaldpresset linoleum eller matvaregodkjent mineralolje

– Olje skjærebrettet ditt før du bruker det første gangen

Les mer: Om bambus

Rengjøring og vedlikehold av bambus skjærebrett

Et bambus skjærebrett tar ikke opp samme mengde lukt og væske som f.eks. et plast-skjærebrett, noe som resulterer i en langt mer steril og bakteriefri overflate. Men selv om du oppnår mye bedre forhold enn ved andre treskjærebrett så kan du ikke unngå å måtte rengjøre bambusskjærebrettet ditt.

Bambus – og andre tresorter – kan bli misformede og splintre hvis de blir gjennomvåte.

Les også: Bambus som materiale skyter fart

Det anbefales derfor at du unngår å dekke skjærebrettet ditt helt med vann, altså legger det ned i en vaskebalje. Istedet skal du rengjøre det med varmt vann og såpe, med en ren kjøkkenklut eller myk oppvaskbørste.
Bruk eventuelt en klut som du bare bruker til skjærebrettet ditt og ikke den som har ligget ved siden av håndvasken i flere uker.

Tørk vannet av brettet så snart du har rengjort det, det er OK, men du pleier det bedre ved å «duppe» det med et tørt kjøkkenhåndkle eller med papir.

Bambus skjærebrett er ikke oppvaskmaskinvennlige siden vannpåvirkningen i maskinen er for konstant til at det er godt (for enhver tresort). Vask derfor opp bambusskjærebrett med håndvask!

Les også: Bambus eller bomull – hva er best?

Klargjøring av et nytt bambus skjærebrett

Den beste metoden til klargjøring og pleie av et nytt treskjærebrett er å bruke en olje til behandling av treet – hver dag i en uke. Det kan virke som lang tid, og hvis du ikke har mulighet for å gjøre det i en hel uke, forsøk bare å gjøre det minst 3 dager. Deretter er det en god idé igjen å påføre olje på treskjærebrettet ditt hver 1-2 måned. Igjen, jo bedre du pleier det, desto bedre holder det. Bambusbrettet kan, ved korrekt pleie, potensielt følge deg resten av livet.

Denne behandlingen vil ikke bare sørge for at skjærebretten ikke tørker ut og har sjanse for å splintres, men det vil også danne en ekstra hinne som gjør at treet ikke absorberer unødvendige væsker, og gjør det vanskeligere for brettett å bli misfarget.

Det anbefales flere steder å bruke enten kaldpresset linoleum (som stammer fra linfrø) – eller alminnelig matvennlig olje, og det man velger er opp til en selv og er en smakssak.

Les også: Bambusgulv er slitesterkt og kan slipes | Hva er Bambus?

MERK!
Kluter som har vært brukt til kaldpresset linoleum kan selvantenne!

Det anbefales derfor at klutene enten brennes straks etter bruk, eller kastes i en plastpose som omgående fylles med vann og kastes i en utendørs søppelbøtte.

Det anbefales ikke å bruke olivenolje eller andre vegetabilske oljer da disse kan bli harske (sure) over tid, og gi en harsk og skarp smak når fettstoffene deres ikke lengre er friske.

Hvis du opplever at skjærebretten din har fått flekker og andre misfarginger (som imidlertid ikke er helseskadelige, men ikke er spesielt vakre!), kan du få disse vekk på en lett måte:
Skrubb grovt salt utover overflaten på skjærebretten med en ren svamp hvoretter du skyller og tørker skjærebrettet som ved en vanlig rengjøring.

Hvis det er stygge lukter som har trengt inn i treet kan du motvirke dette ved å skrubbe en blanding av bakepulver og vann utover skjærebrettet og rengjøre og tørke som normal.

En kommentar til Bambus skjærebrett – rengjøring og vedlikehold – Guide

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *