Terje E.

Bruk av små digitale kameraer – få bedre bilder

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

– Noen tips for å få brukbare bilder fra et lite digitalkamera.

Du kan få mer ut av ditt kompakte digitale kamera ved å stille inn kameraet optimalt og å følge noen få enkle regler. Her er en liten samling forslag til å få mest mulig ut av et lite digitalt kamera.

Oppløsning
Still inn kameraet til å lagre bilder i den høyeste oppløsningen og beste kvaliteten det kan klare.
Selv om det kan virke smart at man kan lagre flere foto på minnekortet i kameraet når man innstiller det på en lavere oppløsning er det ikke en god idé. Det er mye bedre å ha ti foto som kan brukes enn tusen som ikke kan brukes til noe fordi de er for små. Det er også bortkastede penger å kjøpe et kamera med mange megapiksler oppløsning, og så ta bilder i en lav oppløsning.

Eksempler på innstillinger for oppløsning: JPEG med lav komprimering (Fine/Superfine, eller et buet symbol uten tagger).
En innstilling kan for eksempel hete «L 2592×1944 Superfine» (tallene vil sikkert være noen andre, men velg den innstillingen hvor tallene er høyest)

Les også: Oversiktlig guide til hvordan ta gode bilder

Bildebehandling
Still inn kameraet til å bearbeide bildene så lite som mulig.

Sterkt bearbeidede bilder ser flotte ut på kameraets vesle skjerm og på et lite print. Men hvis de skal brukes i stor størrelse i god kvalitet er det mye bedre hvis de ikke er bearbeidet i kameraet. Man kan alltid senere få bildene til å se ut som man har lyst til. Men når det først er gjort i kameraet er det ingen måte å fjerne det på.

Eksempler på innstillinger:
Bruk laveste fargemetning (Nøytral/Low Saturation)
Bruk laveste skarphet (No Sharpening/Low Sharpening)
Bruk laveste kontrast (Low Contrast)

Les også: Guide til hobbyfotografen

Eksponering
Kameraets automatiske eksponering prøver å stille inn kameraet til å jevne ut alle eksponeringer til en mellomgrå tone. Når du tar et bilde av et jorde med snø vet ikke kameraet om det bare er et jorde med sterkt lys på, så automatisk vil det prøve å gjøre snøen grå. Det kan gi noen dårlige bilder, så situasjoner med mye lys eller mørke krever litt menneskelig innblanding.

Hvis du tar et bilde av et snølandskap (eller en hvit sandtrand), kan du fortelle kameraet at det virkelig er noe lyst du tar bilde av ved å overeksponere litt. Innstillingen heter «Exposure Compensation«, og er ofte vist med en» +/» symbol. Beveg en liten markør pil bort på «+1» slik at kameraet vil overeksponere litt, og bildet kan bli mye bedre. Husk å stille markøren tilbake igjen når du er ferdig.

Les også: Hvordan ta bilder og bruke blits

Noen generelle tips til spennende bilder

Ta bilder rundt soloppgang eller solnedgang
Det beste lyset til fotografering i naturen er i timene rundt soloppgang og solnedgang. Bildene blir da mer stemningsfulle og fargene blir varmere. Heldigvis er det tussmørket nesten hele dagen om vinteren i Norge, da solen ikke når temmelig høyt opp på himmelen.

Bruk et stativ og selvutløser
Til et lite kamera kan man bruke et lite lommestativ, eller bare sette kameraet på et fast underlag. Særlig ved spennende bilder i tussmørke er det gode sjanser for at kameraet rister, fordi det skal brukes lange eksponeringstider når det ikke er mye lys.

Ha kameraet med deg hele tiden
For det meste ser man de flotteste situasjonene og det fineste lyset når man har latt kameraet bli hjemme, og hvis man tar kameraet med ut for å ta bilder begynner det høyst sannsynlig å regne. Løsningen er å ha kameraet med seg overalt, så er man sikker på det alltid regner.

Se etter nye annerledes vinkler
Når man tar bilder av kjente steder er det en god idé å prøve å se tingene fra en annen side enn den vanlige, og ikke prøve å etterligne andre bilder.
Se opp eller ned, gå en tur rundt objektet og se om det er en side av ting folk ikke kjenner.

De innstillingene og idéer som er nevnt her er selvfølgelig bare noen generelle retningslinjer. Det er gratis å eksperimentere med et digitalt kamera så prøv fram deg i forskjellige situasjoner, ta flere forskjellige eksponeringer, og finn ut hva som virker best med kameraet ditt.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *