Terje E.

Bruk sikre lamper på badet

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Pass på, når du kjøper lamper til bad. De skal være ekstra vanntette, slik at du ikke risikerer å få støt.

Hvilke lamper må du bruke på et bad?

Elektrisitet og vann kan være en farlig kombinasjon. Vannet kan lede elektrisiteten slik at du risikerer å få støt hvis lampen ikke er vanntett. Derfor stilles det spesielle krav til lamper som skal brukes på badet.

Badets forskjellige soner
Alt etter hvor i baderommet en lampe skal plasseres gjelder det forskjellige krav til lampens vanntetthet. Ifølge reglene deles badet opp i følgende fire soner ut fra hvor vått det er:

  •     Område 0: Den våteste delen av badet, dvs. den innvendige delen av badekaret og i dusjkabinettet.
  •     Område 1: Den ytterste delen av badekaret og de delene av dusjkabinettet som er mer enn 0,6 meter fra dusjen.
  •     Område 2: Den delen av rommet som ligger opp mot område 1 og 0,6 meter ut fra dette. Dessuten vegger opp til 2,25 meter over gulvet.
  •     Område 3: Resten av rommet samt tak og den delen av veggen som er over 2,25 meter over gulvet.

Krav til lamper på badet
I den delen av badet som ligger i område 3 må du gjerne sette opp en vanlig lampe som ikke er godkjent til våtrom. Det betyr blant annet at du må sette opp en vanlig taklampe hvis takhøyden i badet er over 2,25 meter.

I alle andre områder i badet skal du bruke ekstra vanntette lamper som er godkjent til bad. Kravene til lampen avhenger av hvor vått det er det stedet hvor lampen skal settes opp.

Les også: Gode råd om innendørs belysning

Lampens IP-merking
Baderomslamper har en såkalt IP-merking som forteller hvor tett lampen er i forhold til vann og støv. Tetthetsgraden angis som IP etterfulgt av to tall. Det første tallet angir hvor støvtett lampen er mens det andre tallet angir hvor vanntett lampen er.

I de forskjellige områdene av badet stilles det følgende krav til lampens IP-merking:

Område 0: Lampen skal være merket med IP67. Det betyr at den er støvtett og beskyttet mot inntrenging av vann.
Område 1: Lampen skal være merket med minst IP24. Det betyr at den er beskyttet mot oversprøyting med vann og mot partikler som er større enn 1 mm.
Område 2: Lampen skal være merket med minst IP24. Det betyr at den er beskyttet mot oversprøyting med vann og berøring av gjenstander som er større enn 12 mm.
Område 3: Lampen skal være merket med minst IP20. Det er ikke spesielle krav til vanntetthet, men den skal være beskyttet mot berøring av gjenstander som er større enn 12 mm.

Når du skal velge en lampe til badet er det altså viktig å vite presis hvor den skal sitte. Når du vet det skal du finne en lampe som har den riktige IP-merkingen.

Utover IP-merkingen skal alle lamper og andre elapparater som selges i Norge være CE-merkede. CE-merket garanterer deg at importøren eller fabrikanten av lampen tar ansvaret for at lampen overholder en rekke fastsatte sikkerhetskrav. Du bør aldri kjøpe en lampe som ikke er CE-merket.

Les også: Skift ut lyspærer med ledpærer

Hvordan finner du en godkjent lampe?

lys-badDe litt kompliserte krav til lamper på bad betyr at det kan være vanskelig å ha oversikt over hvilke lamper du kan  bruke hvor. Det letteste er derfor å få en autorisert elektriker som forhandler baderomslamper til å hjelpe deg med å finne en lampe som er lovlig.

Elektrikeren kan også hjelpe deg med å finne ut om en bestemt lampe er godkjent. Hvis du kjenner lampens navn kan han som regel raskt finne den og undersøke om den overholder de nødvendige kravene.

Det er viktig for elektrikeren å vite hvor i badet lampen skal sitte. Du må derfor måle avstanden fra lampens plassering til innsiden av badekaret eller dusjen.

Hvis du synes at det er for vanskelig, kan du i stedet kjøpe en lampe med den beste IP-merkingen (IP67). Da er du sikker på at den må brukes overalt i badet.

Kan du selv sette lamper opp i badet?

Du kan bare sette opp lamper i den tørreste delen av badet. Det vil si område 3. I resten av badet skal du ha en autorisert elektriker til å sette opp lamper og andre elinstallasjoner.

Hvordan kan du sjekke om dine nåværende lamper er sikre?

Hvis du ikke har kjøpt lampene til badet ditt selv kan det være vanskelig å vite om de overholder kravene til vanntetthet. Du kan sjekke om lampene virker sikre og i orden på følgende måte:

  •     Sjekk om ledningen sitter godt fast i lampen. Ledningen skal kunne tåle et fast og bestemt trekk uten å gi seg eller løsne. Den må heller ikke kunne «skyves inn» i apparatet.
  •     Sjekk om lampen virker robust og er utført i en skikkelig kvalitet. Det må ikke sitte noe løst på eller i lampen.
  •     Hvis du får støt når du rører ved lampen eller ledningen er det noe helt galt. På en lampe skal du ikke kunne røre gjengene på pæren eller den innvendige delen av lampen når pæren er satt i lampa og lampa lyser. Du må heller ikke kunne pirke av deksel eller plater slik at du kan røre ved ledninger og koblinger.
  •     Sjekk om lampen har skarpe kanter. Det må ikke være skarpe kanter der ledningen går inn i apparatet. Hvis det er skarpe kanter kan ledningen med tiden bli gnagd av og du kan risikere å få støt.

Hvis du er i tvil om om lampene i badet din er sikre og i orde, bør du få en elektriker til å undersøke om du bør skifte ut lampene.

Les også: Downlights-fellene

Hva slags lys er det bruk for på badet?

Det er som regel både bruk for vanlig rombelysning til å lyse opp rommet og en spesiell «arbeidsbelysning» ved speilet slik at familiens medlemmer kan se godt når de skal barbere seg, legge make-up osv. I de aller fleste tilfellene er det derfor best med en kombinasjon av flere forskjellige lamper på badet.

Les også: Farvel glødepærer: Slik får du det beste lyset uten

Belysning av rommet
Rombelysningen kan f.eks. komme fra lamper i taket eller uplight på veggene. Hvis dusjen er plassert i en nisje kan det være nødvendig med en ekstra lampe her.

Arbeidslys ved speilet
Arbeidslyset ved speilet bør være en mer konsentrert lyskilde. Lyset skal plasseres slik at det ikke kaster skygger på ansiktet eller gir reflekser som gjør det vanskelig å se detaljer. Dessuten er det viktig at lyset har en god farge. Det er ikke særlig hyggelig å bli konfrontert med en unaturlig grå eller grønn utgave av ansiktet sitt hver eneste morgen. Du kan evt. spørre elektrikeren din til råds om hvilke typer lamper som passer best.

Speilinger og reflekser
I badet er det mange speil og blanke overflater som kan reflektere lyset. Derfor bør du være spesielt oppmerksom på om de lampene du velger kan blende eller gi ubehagelige lysreflekser når de speiles i de blanke overflatene.

Det er alltid fint, hvis det er mulig å få dagslys inn i badet. Men da en del bad ikke har vinduer er det ikke alltid mulig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *