Terje E.

Farvel glødepærer: Slik får du det beste lyset uten glødepærer

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Les hvordan du får den beste belysningen i de forskjellige rommene i boligen din med LED, halogen- og sparepærer.

Hvis du står med en ødelagt glødepære i hånden og vurderer hvilken type pære du skal skru i lampen så finnes det en enkel metode for å treffe det riktige valget.

Man skal stille seg spørsmålet: Hva skal jeg gjøre i denne belysningen, og hvilke kvalitetskrav har jeg til lyset.

Hvilken pære du skal velge avhenger av hvilke av pærens kvaliteter du vekter høyset nettopp i dette tilfellet. Skal den gi varmt lys? Gjengi fargene presist? Eller bare bruke så lite strøm som mulig?

Klare farger eller lavere strømforbruk?
Det er viktig at du tenker over hvor god pæren skal være til å gjengi farger. På det punktet er det nemlig stor forskjell på en spare-, LED- og halogenpære. De gamle glødepærene hadde nesten like fargegjengivelse som naturlig dagslys og det har sparepærer og LED-pærer vanskeligheter med.

Derfor skal du velge halogenpærer til de stedene i boligen hvor god fargegjengivelse er viktig – selv om halogenpærene ikke er like strømbesparende som de to andre alternativene.

Les også: Watt til Lumen – konvertering/omregningstabell

Sparepærer og LED-belysning
LED-pærer vil innhente halogenpærer
Med halogenglødepærer sparer du fremdeles noe strøm og du får et godt klart lys med gode fargeegenskaper.

De beste LED-pærene har også meget god fargegjengivelse og de vil med tiden vil bli gode nok til å utkonkurrere de strømslukende halogenpærene. LED lys er fremdeles under utvikling og blir hele tiden bedre, men i denne overgangsfasen er det godt å ha halogenpærene også.

Les også: Hvorfor Sparepærer? | Sparepærer og LED-belysning

Hvilke pærer er beste til kjøkken, stue og bad?
Det er altså en litt større kunst å skape hyggelig belysning i hjemmet med de nye energieffektive pærene, enn det var med de gamle glødepærene. Her får du en rekke retningslinjer for hvilke pærer som passer i husets forskjellige rom.

Les også: Gode råd om innendørs belysning

Kjøkken
På kjøkkenet skal du velge belysning med god fargegjengivelse, særlig over kjøkkenbenk og spisebord.
Her har fargene en helt konkret funksjon for du skal kunne se om maten er frisk eller fordervet og når det hakkede kjøttet er passe stekt.
Derfor skal du velge halogenspotter, halogenpærer eller gode LED-pærer med en CRI-verdi på minst 90.

Bad
Også her er fargegjengivelsen viktig og så bør lyset tennes raskt. Derfor bør du unngå billige sparepærer på badet og i stedet velge halogen- eller LED-belysning av høy kvalitet.

Soverom
Hvis du kler deg på deg i soverommet  hver morgen kan fargegjengivelse også være viktig i her.
Med en sparepære vil du ikke kunne se om strømpene dine er mørkeblå eller svarte. Derfor kan halogen- eller LED-belysning i soverommet være en god idé. Om du kan bruke en sparepære i leselampen er en smakssak. Det kan fungere fint for noen mens andre har bruk for lys som gir en skarpere kontrast mellom de svarte bokstavene og det hvite papiret. Med alderen får vi behov for mer lys, så prøv deg fram.

Les også: Farvel glødepærer: Slik får du det beste lyset uten

Stuen
Du vil typisk kunne bruke sparepærer i noen av stuens lamper. Det gjelder f.eks. i stålamper og bordlamper som bare skal gi litt hyggebelysning. De stedene i stuen hvor du skal bruke lyset til noe konkret og hvor gjengivelsen av farger er viktig kan du bruke halogen- eller LED-belysning.

Entré
I entréen kan du bruke sparepærer, men velg en som tennes raskt. Du oppholder deg typisk bare kort tid av gangen i entréen og derfor kan det bli irriterende hvis du må stå og vente på lyset. Kjøp en sparepære med kort oppvarmingstid.

Kontor
Alle tre typer pærer kan i prinsippet fungere som lys til hjemmearbeidsplassen med mindre du arbeider med f.eks. design hvor du må se fargene presist. Ellers er det viktigste at du har en god arbeidslampe og at det er god belysning i hele rommet slik at du ikke sitter med pcen din som en liten lysøy i mørket. Det vil en sparepære eller en LED-pære kunne levere.

En kommentar til Farvel glødepærer: Slik får du det beste lyset uten glødepærer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *