Terje E.

Gode råd om innendørs belysning

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Belysning innendørs handler om mer enn valg av lamper. Hvis du bruker lys bevisst kan det gi bedre utnyttelse av rommet og forbedre inneklimaet ditt.

Hvilken betydning har belysningen innendørs?

Den innendørs, kunstige belysning er det lyset som skal supplere mengden av dagslys – eller mangel på samme – og tennes når mørket kommer. Der dagslyset primært bidrar med lys på de loddrette flatene som veggene, bidrar kunstig lys primært med lys på de vannrette flatene som tak og gulv.

Lys er en meget vesentlig, men ofte oversett faktor for inneklimaet. Vi glemmer ofte at et rom helt kan endre karakter når belysningen endres. Derfor bør du vurdere hvilke lamper du skal ha og hvor funksjonene skal plasseres, på samme måte som du vurderer hvilke møbler du skal ha i boligen din.

Hvilke lampetyper finnes det?

Hvis du er på jakt etter en god lampe vil du raskt finne ut at utvalget av lamper er enormt. En feil som mange dessverre begår er å velge lampe mer enn å velge lys. I lampeforretningen faller du kanskje for den som er lampen er pen og passer godt til stilen i hjemmet din. Men hjemme oppdager du at lampen ikke gir det riktige lyset eller fyller funksjonen sin. Den primære funksjonen for en lampe er å gi det riktige lyset og derfor er det viktig å velge den riktige type lampe. En god lampe lager et godt lysdesign.

Samtidig har belysningen også noen effekter. Lamper med glassskjermer hvor lyset kan skinne igjennom gir f.eks. opp til dobbelt så mye lys som «lukkede» skjermer. Både funksjon og effekt bør vurderes når det skal velges innendørs belysning.

Diffust, spredt lys
Funksjoner: Spredt lys til generell belysning av et rom.
Lampe: Taklampe, vegglampe, lamper med klar skjerm.

Rettet, konsentrert lys
Funksjoner : Ved arbeidsplass/arbeidsbord eller der detaljer, effekter eller objekter som for eksempel bilder ønskes belyst.
Lampe: Spotter eller lamper med smal lukket skjerm.

Oppadrettet lys
Funksjoner : Supplerende rombelysning eller effektbelysning.
Lampe: Vegglamper, uplight.

Nedoverrettet lys
Funksjoner : Hyggebelysning, lesehjørne eller seng.
Lampe: Vegglamper eller lamper med lukket skjerm.

Les også: Farvel glødepærer: Slik får du det beste lyset uten

Tommelfingerregler for god belysning

Det henger som regel flest lamper med nedoverrettet lys i hjemmet vårt. Det betyr at selv om vi har mange lamper i et rom føles det fremdeles mørkt. I en stue med mange lamper med nedoverrettet lys vil du ha en følelse av at rommet er mindre og at det er lavere til taket enn det er i virkeligheten. Det skyldes at lyset ikke kommer skikkelig ut i hjørner og på overflater.

Som en god tommelfingerregel er det godt å blande flere typer lamper og lys i et rom ut fra den betraktningen at vi oftest har flere funksjoner i et rom. I dag er det dessuten en tendens til at vi ønsker å samle hele familien f.eks. i dagligstuen eller på kjøkkenet hvor det både lages mat, arbeides ved datamaskinen og gjøres lekser ved spisebordet.

Her har vi da bruk for både å kunne orientere oss og ha lys ved de forskjellige «arbeidsstasjonene» (datamaskin, spisebord, kjøkkenbenk etc.). Derfor skal det være en kombinasjon av rombelysning og arbeidslys. Dessuten kan det også være bruk for lys som gir stemning.

Det er ikke alle rom eller hus som er like lette å belyse. Det kan f.eks. være vanskelig i følgende rom eller hus:

  • Hvis det er lav takhøyde kan det være umulig å ha lamper henge ned fra taket.
  • I rom med bjelker i taket er lyset avskåret fra muligheten til å lyse opp hele takflaten.
  • Lange smale rom kan gjøre det vanskelig å plassere både lamper og møbler.

I de tilfellene er du nødt til å bruke ekstra energi på å velge de riktige lampene og plassere dem korrekt. Står du fortsatt på bar bakke kan det være hjelp i å ta kontakt med en interiørarkitekt eller en lysekspert som du kan finne fram til via internett.

Dessuten kan det være elementer i et rom som gjør belysning til en litt større utfordring. Her kan det være en stor hjelp å ha fleksible lamper, f.eks. lamper som kan svinges vekk fra å lyse direkte inn på blanke overflater som fliser, stålbordplater, svært blanke gulv osv. Fleksibel belysning gjør det også mulig å variere belysningen, og det kan være greit og praktisk å kunne variere belysningen uten å måtte flytte rundt på lampene.

Det er dessuten en god idé å tenke helhet når du skal velge lys til boligen din. Se f.eks. på hvordan overgangen fra det ene rommet til det neste er. Selv om det kan være effektfullt å bruke kontraster er det en god idé å unngå skarpe overganger mellom mørke og mye lys fordi det blender og tvinger øynene til å omstille seg.

Husk også å se på rommene i barnehøyde (eller fra en høyde som er høyere enn din egen). Blender lampene i gangen, over sofabordet eller ved spisebordet? Ved bord hvor høyden er avgjørende er det viktig å velge lamper som har et velskjermet lys.

Les også: Hvorfor Sparepærer?

Belysning i dagligstuen

God belysning henger sammen med god bruk av rommene. Belysningen kan derfor også gi en pekepinn på om du bruker rommene godt og fullt ut. Har du et rom som du ikke synes fungerer har det høyst sannsynlig ikke den riktige belysningen og omvendt. Når vi innreder et rom med møbler lager vi ofte flere grupper av møbler. Du kan gjøre det samme med lys og herved skape flere rom i rommet.

I stuen din kan du ha et generelt lys som lyser opp hele rommet supplert med mindre lamper plassert ved sofagruppen, lenestolen og lesehjørnet. Når møbler og belysning flyttes ut i hjørnene virker rommet også større.

Belysning i rom

Belysningen i rom/soverom skal også velges ut fra hva man bruker rommet til.

Barnerommet skal ta høyde for barnets alder og hvilke behov barnet har. Mindre barn skal føle seg trygge så her skal det være mulighet for å ha et svakt lys tent når de skal sove samt lys til lek på gulvet, lys til en kosekrok eller hule. Større barn leker tildels også, men det er viktig at det er gode arbeidsbetingelser ved skrivebord og datamaskin. Dessuten er det god idé å ha en dus belysning ved sengen, som ikke blender.

På soverommet er det godt med en god jevn rombelysning, gjerne med en god fargegjengivelse, hvis du har klær og speil i soverommet. Dessuten skal du velge en god sengelampe som gir et godt leselys. Leselampen skal være lukket eller kunne svinges slik at den ikke sjenerer partneren i den annen siden av sengen.

Belysning på kjøkkenet
Kjøkkenet kjennetegnes ved at vi bruker riktig mange timer der ute og vi bruker dessuten rommet til mange forskjellige ting. Derfor skal du først se på hvordan rommet er innredet: Hvor er skapene plassert og hvor er de primære funksjonene som vask, komfyr og arbeidsbord plassert? Skuffer har generelt bedre mulighet for å få lys enn skap.

Kjøkkenbenken – du skal kunne se matvarene. Lampene må ha god fargegjengivelse, du skal kunne se om tingene er rene.
Spisebordet – belysningen skal være fleksibel akkurat som bordet og hele bordet skal kunne lyses jevnt opp. Det kan f.eks. gjøres med wire eller skinner i taket. Her er det også viktig å velge en lampe som ikke blender – verken de høye eller de små.
Arbeidsplassen – ofte brukes spisebordet til arbeids- og leksebord og derfor er det viktig å gi hele bordet lys slik at det ikke blir kamp om plassen på midten. Er arbeidsplassen eller datamaskinen i en krok på kjøkkenet er det naturligvis også viktig å plassere et godt arbeidslys her.

Belysning i vaskerom
De funksjonene som vi anser for å være litt kjedelige er oftest plassert i vaskerommet: klesvask, fryser, strykejern, oppbevaring osv. Her er det viktig at det er godt arbeidslys til jobben og kanskje mulighet for å styre lyset dit man har behov for det i øyeblikket. Når mange ting og funksjoner er samlet i et rom er lyset viktig for å kunne orientere seg og finne tingene sine. Det gjelder også for hyller, reoler og skap.

Kanskje er det ekstra viktig å skape noen vennlige rammer i rom med kjedelige funksjoner slik at det skapes en god stemning, og det blir litt mer behagelig å oppholde seg i rommet.

Belysning på bad
Det har skjedd en stor utvikling på badet. Fra å være et nedprioritert lite rom med bare de grunnleggende funksjonene er badet i dag et rom som innbyr til opphold, avslapning og «wellnes». Når funksjonene endrer seg, bør belysningen også gjøre det.

Det er spesielt viktig med et godt lys ved speilet. Lyset skal ha en god fargegjengivelse og det er viktig hvor lyset kommer fra når det skal legges make-up eller barberes. Hvis lyset utelukkende kommer oppe- eller bakfra vil skyggene i ansiktet bli svært markert. Kommer lyset derimot forfra får du et godt arbeidslys.

Det er en fordel å ha flere lyskilder. Det er også med på å jevne ut skyggene. Av samme årsak er det en god idé å velge lamper som gir et godt spredt lys og dermed gir et jevnt lys i hele rommet.

Dessuten er det også en god idé å kunne orientere seg om natten. Det vil si å kunne tenne lyset uten at det er altfor skarpt. Du kan få lysdempere med spesiell nattinnstilling, denne er velegnet til barn.

På grunn av muligheten for direkte vannpåvirkning gjelder spesielle regler for lamper i et bad.

Les også: Bruk sikre lamper på badet

Valg av pære

Etter utfasingen av glødepærene er det flere faktorer som skal tas hensyn til. Det er ikke bare lampenes utforming men også pærenes egenskaper. Ved valg av pære skal man se på:

  • Lumen, lysstrøm. Lumen skal du bruke for å se hvor mye lys pæren gir
  • CRI-verdi, fargegjengivelse. CRI-verdien angir lysets evne til å gjengi lyset på en skala fra 0-100. Jo høyere CRI-verdi jo bedre fargegjengivelse.
  • Kelvin, fargetemperatur. Jo høyere fargetemperatur jo kaldere lys. Tradisjonelle glødepærer har en fargetemperatur på omkring 2800 kelvin.




Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *