Terje E.

Guide til materialer i hagemøbler – tre, plast, bambus m.m.

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det finnes en jungel av forskjellige typer hagemøbler i handelen. Her er en liste over hva slags materiale som brukes og hva de passer til.

Polywood – nesten bedre enn ekte tre
Det syntetiske plasttreet Polywood er som skapt til hagemøbler. Det ligner på ekte tre, men krever et minimum av vedlikehold og har lang levetid. Materialet avviser fukt og mugg og kan i det daglige bare vaskes med vann og såpe. Det anbefales at du bruker bordbrikker og unngår glassprodukter direkte på overflaten i skarpt sollys pga. brennglasseffekten. Utenfor sesong oppbevarer du best polywoodmøblene dine i et tørt og ventilert rom.

Polyuretan – en moderne favoritt
Polyuretan har etterhvert blitt et velkjent materiale som brukes til hagemøbler. Det er vær- og UV-bestandig, tåler høye temperatursvingninger og krever et minimum av vedlikehold. Gjør det rent med en myk børste og såpevann og unngå bruk av høytrykksrenser og sterke eller slipende rengjøringsmidler. Utenfor sesong oppbevarer du best polyuretanmøblene dine i et tørt og ventilert rom.

FSC-merket eucalyptus – det miljøvennlige valget
FSC-merket eucalyptus er et miljøvennlig valg. Det er produsert og designet til det norske sommerklimaet og etterbehandlet med en olje som forebygger revner og sprekker. Husk at tre alltid skal etterstrammes når det har tilpasset seg de nye omgivelsene. Utenfor sesong oppbevarer du best møblene dine i et tørt og ventilert rom.

Akasietre – et sterkt materiale
Akasietre er en hardfør tresort som brukes både til malte og oljebehandlede møbler. Får overflaten revner pga. treets naturlige tilpassingsprosess bør spesielt malte møbler pusses med finkornet sandpapir og repareres med reparasjonsmaling – ellers kan det trenge inn fukt og malingen vil skalle av. Møblene gjøres rent med mildt såpevann og oppbevares frostfritt om vinteren – unngå å dekke dem til med f.eks. plast.

Les også: Vedlikehold av hagemøbler i tre | Hagemøbler

Bambus – det bærekraftige valget
Ett av de nyere, men ekstremt populære materialer, er bambus. Og med god grunn. Det er meget sterkt og lett å bearbeide i møbelproduksjon. Samtidig er det bærekraftig fordi bambus vokser ekstremt raskt og produserer 25 ganger mer utbytte pr. hektar enn løvskog. Bambus kan oppnå en dyp glød som ligner teak. Den oppstår naturlig pga. rørenes sukkerinnhold, når bambusen dampes under trykk. Sørg for å mette bordplater av bambus med olje før de tas i bruk. Utenfor sesongen skal bambus oppbevares innendørs i et ikke-oppvarmet rom.

Malt mahogni – vakker og klassisk
Noen av de mest sjarmerende hagemøblene produseres i malt mahogni. Det er et levende materiale som påvirkes av fukt og temperatur. Trekker det harpiks eller olje ut gjennom malingen fjernes det med grunnrens. Under meget tørre forhold kan det oppstå sprekker i malingen slik at treet kan suge fukt – reparer revnene med maling. Utenfor sesongen skal malt mahogni oppbevares innendørs, tørt og ventilert, og du bør ikke dekke over møblene dine med plast.

Textilin – for en behagelig komfort
Textilin er et miljøvennlig produsert materiale som egner seg fremragende til hagemøbler. Det består av polyesterfibrer dekket med vinyl, som gir en god sittekomfort, da materialet ikke strekker seg. Samtidig kan regn og skitt passere gjennom. Textilin rengjøres med svamp, klut og såpevann. Utenfor sesong oppbevarer du best textilinmøblene dine i et tørt og ventilert rom.

Fibersement – helt rått
Liker du den råe looken kan du med fordel velge hagemøbler i fibersement. Det er et sterkt naturmateriale som gir en enkel overflate med en høy styrke og som er værbestandig. Husk å mette overflaten med voks. Eventuelle mindre revner kan slipes forsiktig, og avleiringer av salt eller kalk kan fjernes med eddik – husk å etterpolere med voks. Oppbevares i et tørt og ventilert rom.

Teaktre – holder seg flotte lenge
Hagemøbler i teaktre er ytterst hardføre og holdbare siden treet fra naturens side er svært hardt og oljerikt. Du kan velge å la hagemøblene dine i teak stå ubehandlede, og de vil med tiden få en sølvgrå overflate, eller du kan velge å oljebehandle dem i løpet av sommeren, og de vil stå med en varm og gylden glød. Teaktremøbler tåler å stå ute hele året, men du forlenger møblenes levetid ved å oppbevare dem i et tørt og ventilert rom utenfor sesongen.

Les også: 10 gode råd før du setter inn hagemøblene | Hagemøblene holder lengre med fotbad

Plastfibrer – minimum av vedlikehold
Hagemøbler med værbestandige plastfibre er for deg som ønsker møble, som ikke trenger annet vedlikehold enn en våt klut innimellom. Samtidig har hagemøbler med plastprodukt på sete og rygg i de senere årene fått bedre kvalitet og design. Det betyr at du kan få pene og holdbare møbler selv om du velger plast.

Natursteiner – god til sol og varme
Natursteiner som granitt, marmor og skifer tåler store mengder varme – en stor fordel når sommeren byr på sterk sol og høye temperaturer. Med alle former for natursteiner er det viktig med en grundig pleie med de riktige pleiemidlene både før og spesielt i den første tiden etter bruk. Bruk en steinolje som sikrer deg den varige gleden ved materialet. Natursteiner oppbevares utendørs hele året.

Et par generelle tips:

Parasoller og paviljonger
På en varm sommerdag kan det være befriende å svale seg i skyggen fra en parasoll eller i en paviljong. Skulle det komme flekker og skitt på trekket kan du rengjøre stoffet med en svamp og en mild såpeoppløsning. Husk å skylle grundig etter med vann. Når parasollen ikke er i bruk har den best av å bli oppbevart tørt og tildekket – så unngår du jordslåtte flekker.

Puter
Puter til utendørs bruk er ofte laget av polyester, dralon eller bomull. Sjekk etter på produktspesifikasjonene om putene dine tåler maskinvask. Etter maskinvask kan du sette putene til tørking på høykant, så tørker de raskere. Hvis putene dine ikke tåler maskinvask kan du fjerne støv med en støvsuger og skitt/flekker med en ren klut. Om vinteren oppbevarer du best putene dine et tørt og ventilert sted.

En kommentar til Guide til materialer i hagemøbler – tre, plast, bambus m.m.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *