Terje E.

Vedlikehold av hagemøbler i tre – slik gjør du det

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Gi hagemøblene dine i tre et lengre liv gjennom jevnlig vedlikehold. Rengjør, slip og gi dem olje eller maling.

Hvorfor skal du male eller olje hagemøbler i tre?

Alt utendørs treverk blir slitt og misfarget å se på med tiden uansett om det er edeltre eller bartre. Hvis treet ikke blir tilført ekstra olje eller maling som kan beskytte overflaten vil den naturlige nedbrytningen av det begynne.

Det gjelder særlig hagemøbler av tre, som er særlig utsatte for vær, vind og sol. På grunn av hagemøblenes mange vannrette flater som regnvannet ikke kan løpe av blir de meget påvirket av fukt. De vannrette flatene er også mer utsatte for solens UV-stråler, som bryter ned treet og gjør det grått og trist å se på.

Temperaturutsvinger og fukt kan også få treet til å sprekke og slå seg, noe som gjør det mulig for muggsopp, alger og blåsplint å angripe treet.

Det er altså mange gode grunner for å vedlikeholde hagemøblene dine med olje eller maling:

 •     Du beskytter hagemøblene mot nedbrytning fra vær, vind og sol, så de holder lengre.
 •     Hagemøblene ser vakrere ut når de er velholdte.
 •     Når du oljebehandler teaktre og annet edeltre, kan du bevare treets vakre gyldne glød og unngå at det blir grått.

Les også: Vedlikehold av hagemøbler i tre

Hvordan vedlikeholder du hagemøbler i tre?

Du skal helst olje hagemøblene dine minst èn gang i året og gjerne to hvis du vil unngå at de blir grå og værbitte. Malte møbler har også godt av en ny omgang maling èn gang i året, men det er ikke alltid strengt nødvendig. Viktigere er det å friske opp malinge, når den gamle overflaten har begynt å krakelere og viser tydelige tegn på slitasje.

Hvis du har hagemøbler av teak kan de holde i mange år uten behandling. Teaktre har fra naturens side et stort innhold av harpiks, som beskytter treaktig naturlig. Teaktre vil imidlertid med tiden bli grått, så vil du unngå den grå fargen skal du jevnlig olje det.

Enten hagemøblene dine er oljebehandlede eller malte, består arbeidet med å vedlikeholde dem av tre trinn:

 •     Rengjøring
 •     Sliping
 •     Olje dem/male dem

Det er viktig at møblene er tørre når du går i gang med arbeidet. De bør heller ikke utsettes for vann mellom behandlingene. Det er derfor best og enklest at du velger en periode med stabilt tørt vær til jobben, med mindre du kan arbeide innendørs.

Les også: Hagemøbler

1. Rengjøring av hagemøbler før behandlingen:

 •     Skur og børst hagemøblene med massevis av vann og en stiv børste. Du kan blande litt trerens i vannet hvis møblene er skitne.
 •     Det har blitt utviklet spesielle pleieprodukter til hagemøbler av teaktre og andre harde tresorter. Noen produkter er skånsomme og fjerner skitten uten å fjerne oljen i treet. Andre rensesystemer består av to produkter, hvor det første oppløser skitt og gamle oljerester, mens det neste nøytraliserer det første produktet og framhever treets naturlige glød og utseende.
 •     Etter rengjøringen skal møblene tørke skikkelig før du går videre til neste trinn i prosessen. Sett møblene ut i solen, eller sett dem under et halvtak, hvis det er fare for regn eller dugg.

Les også: Guide til materialer i hagemøbler

2. Sliping av hagemøbler:

 •     Når hagemøblene er tørre skal de slipes med sandpapir. Oljebehandlede hagemøbler slipes for å gjøre overflaten glatt og fin. Når treet får vann, reiser trefibrene seg nemlig opp og gjør overflaten ru. Malte hagemøbler slipes for at den nye malingen kan binde seg til overflaten.
 •     Slip overflaten i to omganger. Først med litt grovere sandpapir (korn 100-120) og deretter med finere sandpapir (korn 200-300). Slip alltid i treets lengderetning.
 •     Etter slipingen er det en god idé å blåse eller børste støvrester av møblene slik at de ikke ødelegger det ferdige resultatet når du oljer eller maler.

Les også: Hageland- hvor?

3. Olje/maling av hagemøbler:

 •     Velg en dag med tørt og lunt vær til jobben, med mindre du har mulighet for å arbeide innendørs i et verksted, en garasje el.lign., hvor det er god ventilasjon. Temperaturen skal helst være mellom 10 og 25 grader og du bør unngå direkte sol.
 •     Malte hagemøbler: Gi først de malte hagemøblene et dekk lag med grunning – da oppnår du det beste resultatet. Grunningen skal ofte tørke til neste dag.
 •     Påfør treolje eller maling med pensel i et dekkelag. Vær nøye med å mette endetreet med treoljen/malingen.
 •     Gi hagemøblene minst to lag med olje/maling for å være sikker på at resultatet blir bra.
 •     Når hagemøblene er malt ferdig går det noen dage, før oljen/malingen er herdet og tåler å stå ute i regn og vind.

Når du behandler hagemøblene dine bør det helst forgå ute. I flere av tresbeskyttelseproduktene kan det være stoffer som ikke bør pustes inn. Følg derfor de anvisningene som er skrevet på produktet.

Les også: Gi hagemøblene et fotbad av olje

Hva slags olje eller maling skal du bruke?

Det finnes mange forskjellige former oljer og maling. Velg alltid et produkt av god kvalitet – det gir det beste resultatet. Spør forhandleren din.

Den optimale beskyttelsen mot solens UV-stråler oppnår du ved å velge en treolje med fargepigment. Fargeløs treolje kan ikke anbefales som eneste sluttbehandling på nål- og edeltre da den ikke beskytter effektivt mot UV-stråler. Hagemøbler som er behandlet med en fargeløs treolje vil raskere se gråe og triste ut enn møbler som er behandlet med en farget treolje.

Fargehandlere har som regel fargeprøver hvor du kan se hvordan de forskjellige typene olje og forskjellige farger maling ser ut når de er malt på tre av forskjellige slag. Ta dem evt. med hjem i hagen og se hvordan fargene tar seg ut på det riktige stedet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *