Terje E.

Hagemøbler

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Er det mote innen hagemøbler? Ja det er det i høy grad. Materialer, farger og størrelsen på hagemøbler har endret seg i samme takt som den vanlige moten.

På 40-tallet til 50-tallet var mange hagemøbler laget av bambus eller tre. Mange av disse var utrolig flotte og med de vakreste utskjæringer. Hagemøblene ble om vinter satt vekk og man passet dermed utrolig godt på hagemøblene sine.

På 60-tallet og 70-tallet forsvant bambus og de flotte utskjæringene og ble erstattet av mer stilrene møbler. Man begynte også med å eksperimente med f.eks. med plastikk i setene og fargene på hagemøbler ble gladere og villere.

På 80-tallet og 90-tallet var de fleste hagemøblene laget av plastikk. Den tidens overforbruk og bruk og kast mentaliteten skinte også igjennom på bruken av hagemøblene våre. De fleste lot hagemøblene deres stå ute om vinteren for deretter å kaste dem neste sommer. Deretter ble det kjøpt nye igjen.

På 2000-tallet og på 2010-tallet ble bærekraft populært og dermed forsvant plastikken ut og mer naturvennlige materialer ble det foretrukne.

Hagemøbler i teak og andre tresorter er blant de mest populære. Hvis man passer godt på disse hagemøblene og setter dem inn dem om vinteren så kan de holde et menneskeliv. Men også materialet polyuretan har blitt voldsomt populært, særlig på grunn holdbarheten, den er uovertruffen. Hagemøbler kan holde i mange år og er på den måten også med på å beskytte naturen.

I de siste par år har vi også sett hagemøbler utformet som lounge møbler. Dermed har sofaer, ute-bar og store ute-senger funnet vei inn i de norske hagene.

Les også: Plant i krukker

Hagemøbler til all slags vær

Slik holder du hagemøbler pene

Tre
Teaktre, eukalyptustre eller bambus er hardføre materialer. La teakstremøblene dine stå ubehandlede, og de vil med tiden få et sølvgrått skjær – eller gi dem olje, og de vil få en varm og gylden glød. Eukalyptustre er ikke en så oljerik  tresort som teaktre og må derfor jevnlig ha oljebehandling. Møbler av bambus skal mettes med olje før de tas i bruk. Utenfor sesongen har bambus best av å bli oppbevart innendørs i et ikke-oppvarmet rom. Det samme gjelder hagemøbler av eukalyptustre.

Les også: Guide til materialer i hagemøbler

Malt tre
Hvitmalte trehagemøbler er sjarmerende. Som alt annet tre påvirkes malte tremøbler av fukt og temperatur. Trekker det harpiks eller olje ut gjennom malingen, kan det fjernes med grunnrens. Under svært tørre forhold kan det oppstå sprekker i malingen. Det kan du reparere med litt ettermaling.

Les også: Vedlikehold av hagemøbler i tre

Polyuretan
Brukes i dag til de fleste flettede hagemøbler og krever et minimum av vedlikehold. Tåler høye temperaturer og er UV-bestandig.

Plast
Hagemøbler i plast trenger ikke annen vedlikehold enn en våt klut en gang imellom.

Fibertekstiler
I dag er de fleste tekstilene til utendørs bruk produsert av polyesterfibrer dekket med vinyl. Det gir en god sittekomfort da materialet ikke strekker seg. Samtidig kan regn og skitt passere gjennom. Materialet, textelin, rengjøres med en våt klut og såpevann.

Les også: Hageland- hvor?

Stein
Granitt, marmor og skifer er sterke naturmaterialer som tåler store mengder varme og stort sett all slags vær, men de krever også en grundig pleie, før og etter du har tatt møblene i bruk. Bruk en steinolje til natursteiner og voks til fibersement. Avleiringer av salt eller kalk kan fjernes med eddik. Natursteiner oppbevares utendørs hele året mens fibersement har best av å komme innendørs om vinteren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *