Terje E.

Kredittkort for 18-åringer

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Når man fyller 18 år blir man endelig myndig, og det betyr at man for første gang i livet sitt har lov til å ha gjeld. Da kan man altså søke om både kredittkort og lån, men til tross for at man har lov er det ikke alle banker og kredittkortselskap som er så veldig interessert i såpass unge kunder.

Grunnen til at mange banker og kredittkortselskap ikke vil ha så unge kunder er at de som regel ikke er modne nok til å ta gode valg angående økonomien, ikke har en fast og stabil inntekt, og at de generelt er en risikogruppe for selskapene. Det viser seg nemlig at personer under 25 år har mye større sjanse for å være sene med betalingen enn dem som er eldre enn dette, og kredittkortselskapene ønsker seg gode og stabile kunder som betaler tilbake i tide.

Det er likevel ikke umulig å få innvilget er kredittkort når man er 18 år, bare vanskeligere. Når man søker om kredittkort vil et selskap foreta en kredittsjekk av deg, og denne kredittsjekken vil gi deg noe som heter kredittscore, et tall kredittkortselskapene bruker for å vurdere om man er en risiko for dem eller ikke. Når man er 18 år vil denne kredittscoren trolig være veldig lav, og søknaden avslås automatisk. Det er likevel mulig å få den godkjent, men dette krever blant annet en fast, stabil inntekt. Aller helst bør man ha hatt en inntekt som har holdt seg stabil i flere år, men dette er helt klart umulig når man er så ung. Ellers bør man virkelig ikke ha fått noen betalingsanmerkninger eller inkassosaker på seg, for da er det bare å glemme å få søknaden innvilget mens du er så ung.

kredittkort-18-arDet er for øvrig noen banker som gir ungdom kredittkort som en totalpakke når man fyller 18 år, men her er kredittgrensa ganske så lav. Dersom du ikke får innvilget søknaden din noe annet sted kan det fungere og bytte bank og bli en totalkunde i en bank som inkluderer kredittkort i disse pakkene. Når du tar en slik pakke vil du sannsynligvis få innvilget er kort med grense på 10 000kr uten å ha en inntekt å vise til.

Dersom du skulle få innvilget kredittkortet i en alder av 18 år er det likevel veldig viktig å bruke det på en smart måte. Det er veldig lett å havne i kredittkortgjeld som følge av for sene betalinger, da renten og gebyrene fort blir høye. Det aller viktigste er derfor å betale tilbake hele kredittsummen til forfall, hver eneste måned. For å klare dette må du rett og slett aldri bruke mer penger enn du har råd til å betale tilbake. Vær konsekvent, og unngå å bruke mer penger enn du har tilgjengelig i bankkontoen. Da kan nemlig være helt trygg på at du har råd til å betale tilbake hele summen.

Les også: Derfor bør du ha kredittkort når du reiser utenlands

Du bør heller ikke bruke kredittkort på unødvendig ting, da dette er en veldig dårlig uvane. Dersom du ikke hadde hatt råd til å kjøpe det uten kredittkort bør du heller ikke kjøpe det med kredittkort. For husk at alle pengene skal betales tilbake.

Les også: Alternativer til bankkort

Slik unngår du å gå i kredittkortfellen

Det er ingen hemmelighet at det er fort gjort å havne ut på det økonomiske kjøret dersom man går i kredittkortfellen, og det er ikke rent få personer som har måttet få hjelp av Luksusfellen og andre økonomer som følge av dette. Det er derimot ikke noe problem å bruke kredittkortet dersom du samtidig bruker hodet og har god styring på hvordan du bruker kortet.

kredittkort-2Dersom du vil klare å bruke kredittkortet på en fornuftig måte er det flere ting du bør ha i bakhodet, og noe av det viktigste er å være bevisst på hvor mye du bruker. Hver gang du har betalt med kortet bør du se over kvitteringen og legge merke til hvor mye du har brukt. Dersom du er ute på et kjøpesenter eller lignende er det fort gjort å bruke mer enn man trodde. La oss si at man kjøper litt klær, noen bøker, et par sko og tar en lunsj en formiddag. Når man kommer hjem da er det ikke lett å si hvor mye man har brukt dersom man ikke hele tiden tenker over det når man dra kredittkortet. Derfor bør man alltid sette seg ned og regne sammen disse summene, hver eneste gang du har handlet mye, slik at du får full kontroll over hvor mye shoppingturen faktisk kostet deg. For når du skal betale tilbake det du skylder kredittkortselskapet eller banken så er det veldig surt om du har brukt mer penger enn du har råd til, og da er du allerede på vei vekk fra en ryddig økonomi.

Les også: Disse kravene må du oppfylle for å få innvilget kredittkort

Så det aller viktigste man må tenke på når man skal bruke kredittkort uten å havne i kredittkortfella er at man alltids må ha kontroll på hvor mye man bruker. Det er veldig viktig å være bevisst på hva man kjøper, og for all del ikke begynne å kjøpe ting man vanligvis ikke har råd tid, bare fordi man har kredittkort.

Ellers er det jo ekstremt viktig å betale alle fakturaene i tide. Ofte har kredittkort det slik at man får låne pengene rentefritt i et visst antall dager, men dersom du ikke betaler hele summen innen fristen sitter du igjen med høye renter og dyre purregebyr. Det er da man får kjenne på hvor dyrt det er å drite seg ut på betalingsfristen, og om du utsetter den ennå lenger blir det bare dyrere og dyrere. Så for all del, betal alle fakturaene i god tid, så slipper du en fremtid som gjeldsslave.

Om du tror du ikke kommer til å klare å bruke kredittkortet fornuftig er det mye bedre å bare droppe hele kortet. Å ende opp med en kredittkortgjeld er noe som virkelig kan ødelegge hele livet ditt, og i verste fall kan det føre til at du aldri får tatt opp boliglån, billån eller blir kredittverdig. Kredittkort er ikke noe å spøke med, og det er bedre å holde seg unna enn å sitte med skjegget i postkassa.

Nå ble det vel mye negativitet her, men det er viktig å påpeke hvordan det kan gå. Dersom du derimot er flink til å betale i tide og klarer å kontrollere innkjøpene dine er det mange fordeler med kredittkort, og du kan trolig spare mye penger ved å bruke de når du kjøper bensin, flyreiser eller andre ting som er billigere med kredittkort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *