Terje E.

Nyttig om nye bryster- silikon eller vann?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Når det gjelder operasjon av brystene så er det viktig at man på forhånd vet at det kan bli nødvendig med mer enn èn operasjon, at det ikke nødvendigvis er snakk om en livstidsløsning og at man, når man har fått foretatt inngrepet, ikke kan gjøre om på det. Man skal derfor stille spesielt høye krav til informasjon slik at man sikrer seg at man har realistiske forventninger både til inngrepet og resultatet.

Det er viktig å være klar over hvilke beveggrunner man har til å fåforetatt inngrepet og på denne bakgrunnen vurdere om det kan finnes en annen løsning.

Les også: Rekonstruksjon av brystet ved kreft – en oversikt

Valg av implantater

Silikonimplantater

I Norge er den mest brukte typen implantater silikonimplantater, de har et silikonhinne som enten er glatt eller knudrete og et innhold av mer eller mindre fast silikongele.

Implantatene finnes i forskjellige fasonger – runde eller dråpeformede.

rundedrape

Silikonhinnene er i dag generelt sett av low-bleed-typen, noe som er ett fem-lags silikon samt en tynn hinne, som gjør at det, i løpet av årene, lekker ut minst mulig silikon.

Ved bruk av knudrete proteser skal kvaliteten av den knudrete protesen være av en slik karakter at knottene blir sittende på protesen og ikke blir gnikket av under bruk. Protesehinnen skal være passe elastisk og kunne motstå trykk og trekk.

Den nyeste generasjonen av silikonimplantater inneholder silikongele med så høy seighet at den ikke kan sive ut av protesen hvis hinnen går i stykker. Til gjengjeld føles den littegrann fastere i konsistensen og krever et litt større snitt ved innføring under brystet.

Les også: Risiko forbundet med brystoperasjon?

Saltvanns-proteser

Saltvanns-proteser har vært kjent og brukt i mange år, men er ikke så populære som silikonprotesene da de ikke føles så naturlige som disse. Saltvanns-protesene, som er knudrete, føles mer faste og harde enn silikonproteser. De bretter seg oftere i den nederste kanten av protesen. Fenomenet skjer spesielt på slanke kvinner uten eller nesten uten brystvev. Imidlertid føles implantatene i motsetning til implantater av silikon mer naturlig varme.

Fordeler ved saltvannsproteser er at de ikke skygger så mye som implantater av silikon når man skal foreta mammografi. De er videre lettere å skifteut enn et silikonimplantat.

Les også: Større bryster – slik foregår det – silikon eller saltvann?

Silikonprotese i saltvannspose

Det finnes også et implantat som inneholder en silikonpose som ligger i en saltvannspose. Utenpå silikonposen er det en hinne som består av tre forskjellige lag som er bygget inn i hverandre. Deretter er det et lag saltvann og så igjen ytterligere en hinne som består av tre lag.

Hvis det går hull på den ytterste hinnen vil ca 30-40 ml saltvann sive ut, noe som ikke har stor betydning for størrelsen. Hvis det går hull på den innerste hinnen vil silikonet komme ut i saltvannslaget. Hvis det går hull på begge hinnene kan silikonet komme ut og ligge fritt i vevet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *