Terje E.

Problemer med kontaktlinser

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Tørre øyne

Tårer er viktige for øyet. De fukter overflaten av øyet og hjelper til med å fjerne støv og mindre partikler. Tårer inneholder også enzymer som dreper mikrober og forhindrer dem i å vokse.

Av forskjellige årsaker lider noen mennesker av tørre øyne. Øyet produserer ikke nok væske eller væsken fordamper for raskt som en følge av omgivelsene eller øynene har en uvanlig, kjemisk sammensetning. Symptomene på tørre øyne er f.eks.: Røde øyne, irritasjon, lysfølsomhet, følelsen av å ha noe i øyet. Noen ganger kan øyet også føles fuktig fordi det forsøker å overkompensere for mangelen på fuktighet.

Les også: Å sove med kontaktlinser

Ca. 40 % av alle voksne lider av tørre øyne på ett eller annet tidspunkt i livet. Det forekommer oftere hos eldre og det anslås at 75 % av alle over 65 år lider av tørre øyne. Kvinner er mer utsatte for tørre øyne enn menn, antagelig av hormonelle årsaker: graviditet og amming, menstruasjon, p-piller og overgangsalder kan bidra til å tørke ut øynene.

Allergier, Sjøgrens syndrom, diabetes og diverse øyelidelser kan være en medvirkende årsak til tørkre øyne. Noen typer medisin kan også bidra til redusert fuktighet i øynene.

Les også: Forebyggelse av tørre øyne

Uttørkede myke linser

kontaktlinse-16Noen myke kontaktlinser er delvis laget av vann. Når de ikke er i bruk er det derfor viktig å holde dem fuktige ved å oppbevare dem i linsevæske.

Noen ganger kan linsen sette fast seg på innsiden av beholderens lokk eller av andre grunner tørke ut. Det er som regel mulig å «gjenopplive» kontaktlinsen i linsevæske og bruke den igjen. Tørre linser blir lett ødelagte og det er viktig ikke å røre ved eller forsøke å fjerne en tørr linse som sitter fast på en overflate.

Dryp litt alt-i-ett væske på kontaktlinsen og vent i noen minutter før du forsøker å fjerne den. Legg linsen tilbake i beholderen og dekk den til med linsevæske . Vent minst en time før du bruker den igjen.

Les også: Problemer med kontaktlinser

Kontaktlinsen forsvinner bak øyet

Ingen grunn til panikk. Kontaktlinsen kan ikke forsvinne bak øyet. Når en myk linse er forsvunnet sitter den høyst sannsynlig fast under øyelokket og vil normalt komme ut av seg selv igjen. Dette kan ta noen timer eller dager, men det er helt ufarlig. Hvis du føler ubehag eller får irriterte øyne, bør du selvfølgelig søke lege, men du kan også gjøre noe selv for å få ut linsen.

  •     Les instruksjonen på linsevæsken din og vær sikker på at det er i orden å bruke væsken direkte i øyet. Hvis bruk i øyet er tillatt kan du fukte øyet med en smule linsevæske slik at linsen lettere kan bevege seg.
  •     Se så langt ned du kan uten å bevege hodet.
  •     Hold øynene åpne og press forsiktig med en finger på den øverste delen av øyelokket, nær beinet.
  •     Fjern fingeren og se ned igjen.
  •     Gjenta dette et par gangene. Med litt hell burde linsen dukke opp igjen.
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *