Terje E.

Spar penger på boligen – 10 gode tips

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Du har mange forskjellige muligheter for å spare massevis av penger på boligen din. Vi har samlet 10 gode tips.

Betal avdrag på lånet ditt, mens renten er lav. Jo mer du kan nedbetale på lånet mens renten er lav, jo mindre skal du betale når renten stiger fordi du da skal betale renter av et lavere beløp. Desto lavere gjelden din er i forhold til boligens verdi, jo mindre er kostnadene dine til banken også i form av mindre rente og avdrag.

Sett deg inn i boligøkonomien din. Boligen er ofte det du betaler mest for, men de fleste boligeierne bruker lite tid på å sette seg inn i hvordan deres lån og økonomi henger sammen. Bruk tid på å sette deg inn i hvordan boligøkonomien din er satt sammen, og legg en plan. Søk evt. rådgivning.

Pass på kostnader ved boliglån. Du kan spare mye på å legge om lånet ditt, men det er også noen kostnader forbundet med det.

Energirenovér huset ditt
En tommelfingerregel sier at det kan lønne seg å energirenovere hvis varmeregningen din er over 15.000 kr. i året i et hus fra før 1980 eller over 10.000 kr. i et hus bygget etter 1980. Med stigende priser på elektrisitet kan det være mye penger å hente, og dessuten får du et bedre inneklima hvor du f.eks. kan slippe trekk. Etterisolering lønner seg ofte.

Les om isolering av hus | Ruter og vinduer – effektive energitips

Få tilskudd til boligforbedringer
Undersøk om du kan få tilskudd før du går i gang med å endre boligen din.

Unngå skader etter dårlig være
Flere voldsomme skybrudd har kostet boligeierne dyrt, men det kan la seg gjøre å unngå skader hvis du forebygger. Du bør ta en sjekk av boligen din slik at du vet hva du skal gjøre hvis boligen din står i fare for å bli oversvømt.

Lag en vedlikeholdsplan
Det er billigere å forebygge enn å helbrede. Lag derfor, eller få laget, en vedlikeholdsplan for boligen din slik at du får gjort de viktigste tingene først, før de utvikler seg til dyre skader. Vedlikehold huset ditt fortløpende – husk f.eks. å male utvendig treverk.

Sjekk huset ditt for skader
Sjekk f.eks. om det er mørke flekker eller fukt på vegger og tak, fuktige murer eller yttervegger og revner. Finn ut hvordan skadene har oppstått slik at du unngår nye, og reparer skadene før de utvikler seg.

Spar på elektrisitet og vann
Du kan spare massevis av penger på elektrisitet og vann. Ved f.eks. å slå av apparater som står på standby, og bruke LED-lys eller sparepærer kan du raskt spare mer enn 1000 kr. i året. Du bør også sjekke om du kan spare ved å skifte strømselskap. Installer en sparedusj og skift ut ditt gamle toalett med et nytt. Fiks toalett som renner og en dryppende kraner.

Les mer: Effektive energiråd

Sjekk bankkonti og forsikringer. Du kan ofte spare penger ved å skifte banker eller forsikringsselskap.

Les også: Refinansiering og bankbytte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *