Terje E.

Kredittkort i hverdagen

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det er veldig mange fordeler ved å bruke et kredittkort fremfor et debetkort, og du kan fort spare ganske mange tusen ved og alltid bruke de riktige kortene til de riktige formålene. I denne artikkelen skal vi se litt på de vanlige bruksområdene hos kredittkort, og hvordan disse kan brukes til å spare penger og oppnå ekstra trygghet uten å gjøre store forandringer.

Kjøp av matvarer
Hvis du setter deg ned og ser over hvor mye du faktisk bruker på den lokale matbutikken i løpet av et år kommer du til å få deg et skikkelig sjokk. Nordmenn bruker nemlig ekstremt mye penger på mat og andre dagligvarer, og derfor er det mye penger å spare ved å bruke et kredittkort som gir deg cashback på nettopp dagligvarer. For eksempel finnes det kredittkort som gir deg 2 % cashback på alle dagligvarer innen en viss dagligvarekjede, noe som gjerne blir flere tusen kroner i året for en gjennomsnittlig, norsk familie.
Bensin
Det er ikke uvanlig at kredittkort gir deg avslag på kjøp av bensin. Noen gir et visst antall øre rabatt per liter bensin, mens andre gir prosentvis cashback. Det er gjerne slik at kredittkortet er knyttet opp mot en viss kjede med bensinstasjoner, og det kan virkelig lønne seg å ha et eget kredittkort som kun brukes for å fylle bensin. Noen gir deg så mye som 6 % cashback, noe som også fort kan bli noen tusenlapper i året.
Reise    
Når du skal ut og reise er det en stor fordel å ha et kredittkort. For det første er det veldig mange typer kredittkort som gir deg gratis reiseforsikring for alle reisende dersom du betaler hele eller deler av reisen med kredittkortet. Det er også noen kredittkort som gir deg avbestillingsforsikring på reisen, noe som kan være gull verdt dersom en av de reisene blir utsatt for et uhell eller sykdom rett før man skal dra. Disse tingene i seg selv er en god nok grunn til å bruke kredittkort til å betale reisen med, og det kan faktisk lønne seg å bestille et nytt kredittkort med avbestillings-, og reiseforsikring bare for å betale reisen med.
På selve reisen er det også anbefalt å ta med et kredittkort. Dette skal rett og slett fungere som et backup-kort, og bør ligge på et annet sted enn det vanlige kortet ditt. Mange feriedestinasjoner har mange lommetyver, og det er veldig kjekt å ha et kredittkort klart dersom man blir frastjålet det vanlige bankkortet.

Les også: Alternativer til bankkort

Handle trygt med kredittkort på internett

Netthandel
Når du handler på internett er det uten tvil lurt å betale med et kredittkort fremfor et vanlig bankkort. Dette er fordi norske lover har bestemt at alle kjøp gjort med kredittkort skal beskyttes av finansavtalelovens § 54b. Denne loven sier rett ut at dersom du kjøper en vare eller tjeneste som er mangelfull kan du kreve pengene tilbake fra kredittkortselskapet dersom det ikke lar seg løse med selgeren. Dette er vanvittig nyttig dersom selgeren for eksempel går konkurs før du har mottatt varen din, for da får du pengene igjen fra kredittkortselskapet, mens de selv må kreve inn penger fra konkursboet.

Det finnes altfor mange nettsider som lever av å svindle folk, og dessverre kan det være vanskelig å finne ut av. Det er likevel en del ting du kan gjøre for å sikre deg, og i denne artikkelen kan du lese om hvordan du er mye tryggere når du kjøper varer eller tjenester ved å betale med kredittkortet.

For det første kommer kredittkort med en ekstra garanti man bare kan drømme om når man betaler med debetkort. Det er nemlig slik at den norske loven finansavtalelovens § 54b beskytter deg veldig godt når du kjøper noe i en nettbutikk. For at denne loven skal gjelde må man oppfylle disse fire kravene:

1)    Tingen må være kjøpt på kreditt, det vil si betalt med kredittkortet.
2)    Tingen må være kjøpt av en næringsdrivende. Du kan altså ikke benytte deg av denne loven hvis du kjøper noe fra en privatperson på Finn.
3)    Varen eller tjenesten du har kjøpt må ha vesentlige feil eller mangler.
4)    Du må ha prøvd å løse saken med den du kjøpte varen eller tjenesten av.

Hvis alle disse kravene er oppfylt kan du dermed rette et krav mot kredittkortselskapet ditt om at de skal slette kravet fra fakturaen din, eventuelt returnere pengene.

Loven gjelder i flere situasjoner, blant annet hvis du har blitt svindlet. La oss si du kjøper en ting med kredittkortet som aldri kommer frem. Det første du må gjøre er å ta kontakt med nettbutikken og prøve å løse problemet. Dersom du ikke kommer noen vei med dette tar du kontakt med kredittkortselskapet eller banken din. Legg ved alt av kvitteringer, korrespondanse mellom deg og selgeren og annen relevant informasjon. Når dette er gjort må de behandle klagen din, og da får du som regel slettet dette fra kredittkortfakturaen din innen en rimelig tid.
Hvis varen eller tjenesten du har kjøpt har vesentlige mangler kan du også bruke samme fremgangsmåte for å klage. Da bør du også legge med informasjon om hva som manglet med produktet eller tjenesten din

Dersom du skulle være så uheldig å kjøpe en vare fra et firma som slår seg konkurs før du har mottatt varen gjelder også denne regelen. Dersom du hadde betalt med et debetkort måtte du stilt deg bakerst i køen til konkursboet, og trolig hadde du ikke hatt store sjansen til å få verken pengene eller varen din. Når du betaler med kredittkort får sangen en helt annen melodi, og du kan bruke finansavtalelovens § 54b for å rette krav mot kredittkortselskapet akkurat som i sakene ovenfor.

Det er likevel én ting som er verdt å huske på når du bruker finansavtalelovens § 54b, og det er at du aldri kan kreve mer enn verdien på tingen, og du kan ikke kreve noe annet enn penger. I teorien betyr det at dersom du får en vare som inneholder en feil som ødelegger noe annet, for eksempel en ny motor til oppvaskmaskinen som ødelegger resten av maskinen når den tas i bruk grunnet en feil, så kan du altså ikke kreve pengene tilbake for hele oppvaskmaskinen. Dette må du i tilfelle kreve fra forsikringsselskapet ditt, og har ingenting med finansavtalelovens § 54b å gjøre.

Les også: Disse kravene må du oppfylle for å få innvilget kredittkort

Dette bør du se etter når du velger kredittkort

Nå om dagen er det fryktelig mange forskjellige kredittkort på markedet, og å navigere seg frem i jungelen er ikke bare lett for oss dødelige. Noen tilbyr billigere bensin, andre billigere dagligvarer, mens andre gir gratis forsikringer. Så hva skal man velge? Hvis du fortsetter å lese så får du kanskje svaret på nettopp dette, da vi skal se litt på de forskjellige fordelene kortene byr på, samt hva disse faktisk betyr for forbrukerne.

Cashback, også kjent som kjøpsutbytte er blitt veldig populært i det siste, og enkelt forklart betyr at det du får igjen en viss sum av det du betaler dersom du betaler med kredittkortet. I motsetning til en vanlig rabatt betaler du full pris, men får igjen pengene i form av bonuspoeng eller penger på en egen kjøpsutbyttekonto. Beløpene det kan være snakk om er gjerne mellom 5 og 20 %, og det er ofte både nettbutikker og fysiske butikker. Uansett hvilke type butikk så må du altså betale med kredittkortet for å få kjøpsutbyttet.

Det er også noen kort som tilbyr kjøpsutbytte på dagligvarer, og da er det stort sett snakk om Trumf som gir 2 % på dagligvarer kjøpt i butikkene som er eid av Norgesgruppen (Meny, Spar, Joker, Kiwi og Ultra), eller Coop kredittkort som gir deg tilsvarende avtale i Coop-butikkene. Disse kortene kan faktisk hjelpe vanlige familier med å spare flere tusen kroner i året, og det er ingenting som stopper deg fra å ha begge kortene og bruke dem ettersom hvilken butikk du handler i. Begge kortene er også stort sett gebyrfrie å bruke så lenge du betaler tilbake i tide, så det koster ikke noe å bruke dem med mindre man handler for mer enn man kan betale tilbake.

Rabatt på bensin er en annen fordel man får på mange kredittkort, og dette er også noe av det mange faktisk benytter seg av. På folketunge blir kredittkort med bensinfordeler ofte bare kalt bensinkort, og det er ikke uvanlig at folk har egne kort de kun bruker til å betale bensinen med. Når det gjerne er snakk om 30 – 40 øre spart per liter blir det fort penger hvis man bruker bilen mye, og også her kan du være heldig å finne et kort hvor det er gratis å bruke så lenge du betaler til tide. Så om man bruker mye bensin kan det være snakk om ganske mye penger man sparer ved å bruke et bensinkort.

En annen fordel veldig mange kredittkort har er at de tilbyr gratis reiseforsikring om man betaler halve eller hele reisen med kredittkortet. Noen krever at man betaler hele reisen, men en del holder seg til at kun halve reisen trenger å være betalt med kredittkortet. Gratis reiseforsikring er jo vel og bra det, men ofte har de ikke like god forsikring som du ville fått om du kjøper det ved siden av. Det er også mange som allerede får gratis reiseforsikring av innboforsikringa, så det er ikke sikkert at du tjener stort på å bruke kredittkortet til å betale reisen med. Men dersom du ikke har reiseforsikring er det bare å kjøre på, men husk å lese vilkårene nøye først, slik at du vet hva du skulle ha krav på om du blir syk.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *