Terje E.

Slik tar du fantastiske bilder av juletreet

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

For mye lys eller fokus på bakgrunnen er noen av de problemene som oppstår hvis man forsøker å ta et bilde av juletreet på den store kvelden.

Tusenvis av juletre står godt plantet i vase i de norske julehjemmene i disse dager og grantrærne har flotte julelys, kuler, dekorasjoner, julehjerter og annen pynt.

Det kan være vanskelig å få tatt et veldig flott bilde av juletreet, særlig når juletreet har blitt tent, men her har du åtte gode råd til hvordan du får det beste bildet på julaften.

Les også: Små digitale kameraer – få bedre bilder

1 Bruk ikke blitslys
Hvis du bruker blits vil lyset på bildet bli fordelt likt og det vil dessuten bli altfor mye lys på bildet og det vil overdøve alt annet lys du har satt opp i stuen. La i stedet for lyset i stuen stå på og la julelysene på treet være tente.

2 Bruk et stativ
Uten et stativ vil bildet bli uklart. Hvis kameraet forteller deg at det har bruk for 20-30 sekunder til å ta bildet så vent den tiden. Juletreet stikker ikke av.

3 Sett ISO-en lavt
Kameraets ISO-innstilling har betydning for hvor lysfølsom billedsensoren er. Jo høyere ISO, jo mindre lys skal det til for å kunne ta veleksponerte og skarpe bilder. Setter du den lavt reduserer du støyen i bildet.

Les også: Oversiktlig guide til hvordan ta gode bilder

4 Uskarp bakgrunn
Avhengig av hva som er bak treet er det kanskje en god idé å bruke en stor blender, omkring f/4, da er det størst sjanse for at bakgrunnen er så mye ute av fokus som mulig.

bilde-foto-juletre5 Få stjernene til å glitre
Hvis du imidlertid setter blenden til f/16 får du bakgrunnen i fokus, men som en sidegevinst vil alle julelysene glitre som små stjerner. Det er resultatet av at man tar bilder med en liten blender i svakt lys.

Les også: Guide til hobbyfotografen

6 Gå tett på
Du skal selvfølgelig ta noen bilder av hele treet, men gå også tettere på treet og ta noen nærbilder av greinene og lysene. Hvis du går helt tett innpå en julekule kan du kanskje få et bilde av deg selv med i refleksjonen.

7 Begrens risting
Bruk eventuelt kameraets automatiske timer slik at du reduserer mulig risting som oppstår når du trykker på utløseren.

Les også: Hvordan ta bilder og bruke blits

8 Få med familien din på bildet
Dine venner og familie skal selvfølgelig være med på bildet i julen. Hvis du vil ta et bilde av hele familien bør du øke lukkertiden noe, men unngå å komme over 1/50 sekund.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *