Terje E.

Verdt å vite: Uforståelige ord om camping

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Som nybegynner kan det være litt av en utfordring å reise på sin første campingferie. Du blir ofte utsatt for mange faguttrykk og forkortelser både på campingplassene og ved campingforhandlerne. Vi har samlet en grunnleggende liste med de viktigste ordene og forklaringer slik at du kan følge med i praten.

Under ferien

Hva er et campingpass?
Et campingpass gir deg adgang til å campe på norske og utenlandske campingplasser. Det kreves imidlertid ikke av alle campingplasser.

Les også: CKE kortet for deg med bobil

Hva er Quickstop?
Quickstop er en overnatting på en campingplass hvor du har mulighet for å ankomme sent om kvelden og kjøre tidlig neste morgen til en billigere pris enn en normal overnatting.

Vogner og utstyr

Hva er en alkove?

Alkoven er en ekstra sengeavdeling som er bygget over førehuset på en bobil. Den brukes ofte som barneavdeling. Andre bobiler er hel- eller del-integrerte, de har ikke en alkove.

Hva er en dinette?
En dinette (ofte også kalt sidedinette) er en liten sittegruppe til to-fire personer. En dinette er oftest plassert på den ene siden av en campingvogn hvor en rundsittegruppe oftest er å finne i den ene enden av campingvognen.

Hva er et kjemisk toalett og portapotti?
Et kjemisk toalett er et transportabelt toalett som du finner i de fleste campingvognene og bobiler, hvor innholdet brytes ned kjemisk. Derfor kan det kjemiske toalettet bare tømmes på spesielle tømmesteder. Tømmesteder finner du på campingplassene, og av og til på bensinstasjoner eller rasteplasser. Man kan også få små kjemiske toaletter til f.eks. teltbruk, også kjente under navnet portapotti.

Les også: Tømmesteder for bobil

Hva er gass/narkose alarm?
Gass og narkosealarm kan installeres i en bobil slik at du alarmeres i tilfelle av gassutslipp. Det skjer imidlertid ytterst sjelden. De fleste bruker gass- og narkosealarmen som advarsel mot innbrudd f.eks. hvis man overnatter på en rasteplass.

Les også: Sørg for å ha en gassdetektor i bobilen din

Hva er en Bigfoot?
En Bigfoot er en ekstra bred fot du kan montere på støttebeina til en bobil slik at den ikke synker ned hvis jorden er myk.

Hva er GFK?
GFK er en betegnelse for glassfiber. Hvis taket på bobilen din er laget i GFK betyr det at vognen din er vesentlig bedre beskyttet mot f.eks. haglskader, enn hvis f.eks. taket er av aluminium.

Hva er CE stikk?
CE-stikk er betegnelsen for den strømkabelen du skal bruke for å få strøm på campingplassen. CE stikk er en EU standard. Det er ikke alle campingplasser som har byttet til dette systemet så i noen tilfeller skal du bruke en adapter. Adapteren kan oftest lånes eller leies på campingplassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *