Terje E.

15 raske råd til unge om økonomi

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Den første egne økonomien kan være vanskelig. Tilbud fra banker, forsikringsselskaper samt å lage budsjetter er en utfordrende å håndtere riktig. Her er 15 gode råd til unge om økonomi.

1. Fokuser
Livet består av flere faser og akkurat nå er det om å få en god start på tilværelsen din på egen hånd. Finn ut hva som er viktig for deg – for eksempel bolig og utdannelse – og tenk over hvordan du når de kortsiktige målene dine. Du får massevis av tid til de langsiktige målene senere.

2. Lag et budsjett
Ta alle inntektene dine etter skatt og trekk fra alle de faste utgiftene. Det er typisk bolig, transport, forsikring, telefon/internett og utgifter til utdannelse.
Betal faste utgifter automatisk via nettbanken din. Husk de regningene som ikke kommer hver måned.

3. Orienter ligningskontoret ved endringer
I løpet av året betaler du et cirkabeløp som er ligningskontoret overslag over hva du skal betale. Når året er over gjør ligningskontoret den korrekte beregningen. Den får du året etter.
Hvis du har tjent mye mer enn de forrige årene kan det være at du skal betale penger. Derfor er et det en god idé å kontakte ligningskontoret hvis du begynner å tjene mer slik at de kan regulere skatten din.

Les også: Sjekkliste for skatt

4. Sett til side penger
Alle vil få uventede utgifter – vi vet bare ikke når. Men du kan regne med at de kommer på et ubeleilig tidspunkt. Noen uventede utgifter kan man imidlertid forutse: Det handler om regninger som skal betales fast hvert år – for eksempel forsikringer, reiser og julegaver.
Det er en god idé å sette penger til side hver måned som du så flytter fra din vanlige konto til en høyrentekonto.
Det vil også komme uventede utgifter til for eksempel en tannlegeregning eller en stjålet sykkel. Da er det godt å ha for eksempel 5000 kroner stående på sparekontoen.

5. Unngå kjappe lån
La deg ikke friste av kjappe smålån til julegaver eller den heteste Gucci-vesken. Varer koster dobbelt så mye hvis du låner penger til å kjøpe dem.
Har du allerede gjeld så kvitt seg med den før den vokser seg for stor. Start med den dyreste gjelden – altså den med de høyeste rentene.

Les også: Bør jeg kvitte med gjeld?

6. Kjøp aksjer
Velg et spennende firma, og bruk 500 kroner på aksjer. Det vil lære deg mer om investering enn du kan lese i noen lærebok. Det er også første skritt på vei mot den pensjonssparingen som du ikke trenger å få grått hår i hodet over enda.

7. Prioriter
Er det viktig for deg å spise økologisk eller er en bytur hver fredag og lørdag viktigere? Kjenn prioritetene dine og skjær ned på det mindre vesentlige.

8. Hold øye med forbruket ditt
Prøv i en måned å skrive ned nøyaktig det du bruker på mat, klær, telefon osv. Se igjennom lista når måneden er forbi, men pass på: Du risikerer å få et sjokk når du oppdager hvor mye du bruker på ting som i virkeligheten betyr null og niks for deg.

Les også: Hold styr på privatøkonomien

9. Spar til bolig
Spar opp til bolig. Alle monner drar… F.eks. kan du bruke noe av fritiden din til å svare på spørreundersøkelser på nett. Det kan gi kjappe penger.

Les også: Sparing er gull verdt i privatøkonomien

10. Få vennene dine til å bruke mindre
Forbruket din avhenger også av hva vennene dine gjør. Prat om hva dere har råd til, for midlene deres er heller ikke ubegrensede. Og det er faktisk mulig å være sammen på en morsom måte uten å gå konkurs dagen etter.

11. Få ungdomsrabatt
Du er framtidens forbruker. Derfor er du så attraktiv at mange banker, forsikringsselskaper, fagforeninger og virksomheter gir studie- eller ungdomsrabatt. Bruk den.

12. Pass på kassakreditten
Å ha en kassakreditt tilsvarer å ønske å spise sunt og samtidig fly rundt med godteri i lomma. Fristelsen er kolossal. Mange erkjenner nederlaget 20000 kroner for sent og har ingen anelse om hvor pengene ble av.

13. Skift til debetkort
Kredittkort er en grei måte å bruke penger på hvis man ikke betaler rentene, men det kan også bli for lett å bruke penger. Og derfor må mange erkjenne at et kredittkort ikke er noe for dem. Hvis du aldri blir venner med kredittkortet ditt så velg i stedet et debetkort. Du kan fremdeles heve penger, men du kan ikke overtrekke. Det gjør det lettere å håndtere fristelser.

Les også: Debet- og Kredittkort – hva er forskjellen?

14. Begrens studielånene dine
Et studielån kan virke som en veldig god idé når du uke etter uke mangler penger i baren på fredager. Men husk at du betaler den regningen over 8-15 år. Vurder en studierelevant fritidsjobb i stedet.

15. Lev!
Ja, ja, vi ved det. Dette rådet handler ikke om penger. Men husk nå å få noe ut av livet din – både nå og senere. Å leve på vann og brød er en overvurdert fornøyelse!





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *